EKSPORT ZBOŻA

W sytuacji, w której eksport zboża zapewnia naj­wyższe dochody, a plony jednocześnie są niskie, powstaje tenden­cja do coraz większej monokultury zbożowej, nawet powiązanej z łamaniem agronomicznych zasad trójpolówki, co na dłuższą metę powoduje jałowienie gleby i dalsze obniżenie plonów. Podstawowy czynnik produkcji folwarcznej: bydło pociągowe, zepchnięte jako dotkliwy ciężar na barki chłopów nie mogących i nie chcących o    nie dbać, maleje liczebnie i pogarsza się jakościowo, co powoduje gorsze uprawianie i słabsze nawożenie ziemi, a tym samym znów obniżkę plonów. Polska była spichlerzem narodów dlatego, że każ­dą ilość zboża polskiego można było zawsze korzystnie sprzedać w Anglii czy Holandii. Ale można je tam było korzystnie sprzedać ;nie dlatego, że wydajność ziemi czy pracy w Polsce była wysoka, lecz dlatego, że była właśnie niska. Sytuacja prekolonialna.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć! Jestem Agata i bloga prowadzę jako jedną z moich pasji. Modą i dbaniem o urodę interesowałam się zawsze. Bardzo lubię komponować stylizacje i dobierać dodatki. Jeśli podobają Ci się treści jakie zamieszczam na blogu to zapraszam do pozostania na dłużej, komentowania i likowania profilu na fb.