PRZYCZYNY ZASTOJU

Co oznacza produkcja ośmiu czy nawet nieco więcej ty­sięcy ton żelaza w pierwszej połowie XVII i w końcu XVIII wieku? Oznacza w pierwszej połowie wieku XVII prawie kilogram, a w końcu wieku XVIII — 3/4 kilograma rocznie na osobę. Niewiele to — zważywszy, że w końcu XVIII wieku Anglia produkowała 3,7 kg na głowę ludności, Austria 2,9, Rosja 2,7, Francja 2,5. Gdzie leżą przyczyny tego zastoju? Na pewno załamanie produkcji rolniczej w XVII w. nie jest bez związku z załamaniem produkcji żelaza, ale zależność jest tu obustronna. Najważniejsza przyczyna upadku produkcji żelaza leży przecież w sferze zjawisk ustroju społecznego.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć! Jestem Agata i bloga prowadzę jako jedną z moich pasji. Modą i dbaniem o urodę interesowałam się zawsze. Bardzo lubię komponować stylizacje i dobierać dodatki. Jeśli podobają Ci się treści jakie zamieszczam na blogu to zapraszam do pozostania na dłużej, komentowania i likowania profilu na fb.