UPORCZYWA PRACA

Uporczywą przez wieki pracą człowiek zmienia nawet samą natu­rę. Bydło żywione na wygonach i ścierniskach i bydło żywione z łąk planowo zagospodarowanych oraz paszami zielonymi — to niemal dwa odmienne gatunki. Podobnie świnie, które do końca XVIII wieku szukają sobie żołędzi w dębinie, i świnie tuczone kar­toflami. Podpatrując właściwości gleby, wody i mikroklimatu czło­wiek zmusza ziemię do coraz większej wydajności, a jednocześnie naraża ją na postępującą powoli, wprawdzie niedostrzegalnie w skali pokolenia, erozję, gdy tymczasem deforestacja pociąga za sobą obniżkę poziomu wód gruntowych. Ta sama niwa uprawiana w cią­gu 1000 lat zmienia swe właściwości i możliwości produkcyjne.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć! Jestem Agata i bloga prowadzę jako jedną z moich pasji. Modą i dbaniem o urodę interesowałam się zawsze. Bardzo lubię komponować stylizacje i dobierać dodatki. Jeśli podobają Ci się treści jakie zamieszczam na blogu to zapraszam do pozostania na dłużej, komentowania i likowania profilu na fb.